ASSALAMUALAIKUM.....

SELAMAT MENJENGAH KE BLOG NUR KASIH
Buat insan2 yang sudi singgah di blog ini... saya ucapkan jutaan terima kasih.... tapi kalo sudi. tggllah jejak supaya saya leh follow blog kalian...... tq......

kalau sudi......... jom lah follow aii......

Rabu, April 20, 2011

~mood yang turun naik!!!!~~~

Mood sekarang adalah tak sabar nak ke Kolompo!!!!!! ngeeeee sebenarnya taak sabaq nak jumpa insan2 terpilih.. muahahhahaha ( kalo ada kesempatan la),,, mood nak update adalah hancusssssssss!!!!!!

Rabu, April 13, 2011

~~~idup @ mati ~~~

Motip tajuk nih.....??? huhuhuhuu..
hati tetiba di sagat sedih..... napa???
ermmm ttg kematian..... kita sume tak tau bila, dimana dan bagaimana cara utk kita berhadapan ngan kematian kita kan????.... bila ingt mati, YA ALLAH... banyak mana dah ibadah kita n bekalan kita utk menghadap Tuhan Yang Menciptakan kita??????
Sedihh, suami kenalan ku meninggal dunia sebentar tadi.... Aku tetiba rasa sayuu..... 
Ya Allah kau peliharalah suamiku walaupun di mana dia berada..... aku sangat sayangkan dia.....

~Al Fatihah untuk suami Su......~

Muda lagi suami dia, anak pun masih kecil, Su juga mcm aku....
ni hubby utk 2nd married...
siannn dia..... semoga kau tabah.... ajal, maut, jodoh pertemuan ketentuan Tuhan..... kita hanya merancang untuk yang terbaik dalam hidup kita, tp kita tak mampu menyekat Takdir Allah...



nota jari : TABAHKAH AKU KALAU IA TERJADI PADA KU???????  cerai hidup, adalah tak sakit kalau hati sakit, cerai mati jiwa n sanubari akan turut mati bersama.......

Selasa, April 12, 2011

~~~ bila pilihan keluarga menjadi jantung hati..........~~~

Sabtu baru ni, kebetulan keluar Bandar AS.... apa lagiii siap ajak anak dara ai supin.... ehehhe 
tapiii,, x supin mende2 yg x pekdah tau.. opsss... cuma ajak anak dara tu ke Kedai Buku.... anak dara & mak dia tu mmg gilosss kalo masuk Kedai Buku.... so.. mak dia sambar lah sebuah lagi novel.......
Novel PILIHAN MAMA ....

Pelbagai cara telah dilakukan untuk mencari calon isterinya, melalui chating, facebook, blind date dan sebagainya. Ada juga yang diperkenalkan oleh rakan karibnya Fazli. Namun, satu pun masih tidak dapat memenuhi kriteria yang diingininya untuk... menjadi isteri dan menantu terbaik kepada ibunya. Bukan tiada wanita yang menginginkannya, ramai. Terlalu ramai. Tetapi semua tidak memenuhi syarat-syarat sebagai seorang isteri solehah yang diidamkannya.

Setelah lama menunggu. Si ibu membuat keputusan untuk memilih sendiri menantunya. Dengan terpaksa, si jejaka menurutkan kehendak ibu kerana tidak mahu mengecewakan ibu yang telah bersusah payah membesarkannya. Sebuah ikatan pertunangan telah dijalinkan antara Aiman dengan gadis pilihan ibunya, Aisyah. Walaupun ikatan telah dijalinkan, dia tidak pernah mempunyai keinginan untuk mengenali, melihat, berjumpa dan berbual dengan tunangannya. Pada masa yang sama, secara tidak sengaja, Aiman berjumpa dengan wanita idamannya iaitu wanita misteri yang bernama Adila. Dia membuat keputusan untuk memutuskan ikatan pertunangannya dengan gadis pilihan ibu. Namun, apabila melihat wajah ibunya, dia tidak sanggup meluahkan isi hati. Segala keinginan terpaksa dipendam. Dia terpaksa menunaikan janji yang telah terpatri. Maka, wanita idaman terpaksa dilepaskan pergi. Setelah bahagia menjelma, datang pula badai yang mengempas hati dapatkah Aiman mengharunginya sendiri?


Judul : Pilihan Mama
Penulis : Umie Nadzimah
Penerbit : Kaki Novel
Semenanjung : RM 18.00
Sabah / Sarawak : RM 21.00

~~finally........~~

Akhirnyaaaaaaaaaaa........ 
sudah lama aku ingin memilikimu........
setiap saat aku mendambakan mu.....
setiap tika aku mengimpikan kau menjadi teman setiaku..
akhirnyaaa,,, kau berjaya aku miliki........

ahaksssssssss....... ayat x bleh blahhhh!!!!!!
 korang nk tau x apa yg aku NAK kan sangat tuh?????


cer teka.....
dulu kat sini ada ai citer......

sebenarnya ai dah dapat sebulan yg lepas....
tp x teringt nak kasik tunjuk menunjuk2 kat sini... ehehhe
http://www.beritateknologi.com/wp-content/uploads/2010/04/nokia-c3-pink.jpg



so.... sekarang... 
C3 pink dah jadi milik saya selepas buah hati lama saya SE 770 dah bertukar tuan
( hubby guna yg lama bini dpt yg baruuu)..

apa pun TQ lalinkkk!!!!!! 
 ni yg membuatkan sayang sayangggg kan abang........
( kalo x beli pun sayang jugak tp kalo beli ganda 1000x.. ahakssss)
ahahhahhaaa ayat nak mampuss kalo cakap depan dia.... hik3

~bila jiwang karatsss~

Sesekali bila aku merentas danau hati mu sayang.. 
aku umpama semakin tidak mengerti....
kerana Aku terlalu menyintaimu....

Bukan lautan ukurannya,
bukan Everest ketinggiannya, 
tapi sungguh setiap detik nadi terselit namamu ...
membuat setiap denyut jantung ini tersirat gunung rindu....

Kita jauh tapi kau sentiasa ada....
Aku juga menyimpan hasrat seperti mu...
untuk terus membahagiakan kedamaian yg kita punya ini...

Sungguh sayang aku amat menyintaimu......




layanzzz ni dulu.... ehehhehe




Salam Selasa uolss....
semoga hari nie memberi sejuta pengertian untuk di manfaatkan....
semalam hujan.... so, pagi nie cuaca selepas hujan yg paling saya suke.... rasa segar jew pag nih...
sepanjaang perjalanan ke opis, kehijauan yg di hiasi titisan air..... 
terlalu menenangkan jiwa....

http://wallpaper4god.com/wallpapers/after-the-rain_1797_1680x1050.jpg
gambar cik gugle......

Isnin, April 11, 2011

~~doniaa....... bila terlebihhhh sudaaa~

di copy dari rentakartis

KUALA LUMPUR: Pelakon Miera Leyana memohon maaf kepada semua pihak atas kesilapannya mengenakan pakaian seksi sehingga menampakkan sedikit sisi payudaranya.
Katanya, dia tergesa-gesa memilih pakaian rekaan Wan Huzairil tersebut pada pagi Jumaat lalu untuk menghadiri majlis makan malam anjuran Rafflesia dan Mandalay di Hotel Le Meridien, di sini, pada hari yang sama.
“Saya memohon maaf kepada yang tidak menyenangi apabila melihat saya berpakaian seperti ini. Saya tidak sempat mencuba terlebih dahulu pakaian ini kerana baru mendapatnya daripada pereka fesyen pada pagi tadi.
“Saya sendiri yang memilih pakaian ini kerana nampak sangat cantik dan lain dari lain. Tak sangka pula apabila pakai, jadi seperti ini.
“Kalau saya pakai tiub, nampak tak cantik pula sebab pakaian ini terdedah di belakang,” katanya kepada mStar Online.
Bagaimanapun, pelakon filem Apokalips yang bakal muncul di pawagam ini akan berhati-hati memilih pakaian agar tidak berlaku insiden seperti itu.
Miera mula tidak selesa mengenakan pakaian tersebut setelah ramai yang memerhatikannya dengan pandangan pelik dan ada juga yang datang kepadanya untuk menegur.
“Saya bersedia menerima teguran orang ramai dengan terbuka tentang pakaian saya ini dan berjanji tidak akan melakukan kesilapan yang sama,” akhiri pelakon drama Luna Fantasiku dan Kamelia Katrina ini dalam nada kesal....

 maaf gambar terpaksa di edit......

Read more: http://rentakartis.com/panas-miera-leyana-minta-maaf-tak-sedar-baju-terlampau-seksi/#ixzz1JCVRDEb8

nota jari : mmg tepat pilihan Miera Liyana nih sbb pakaian yg dia pilih dah menjadikan dia hot..... hik3....

Sabtu, April 09, 2011

♥♥♥dulu...kini.... & selamanya♥♥♥



Apa yang dulu nya eh?????? ni hah nk citer sai cik abg ai nie hah.....
alahh gambo time tecit2 dulu..... dulu cik abg aiii sooo cute tau!!!! 
ahahhaha kalah bini dia.... x cayer????



cer tengok ni....


masa nie baru 1tahun +  kalau x silap.... MIL kata dia mmg siap karankan rambut hubby utk bg cun ... 
mcm gegurl x????? MIL nakkan anak pompuan ms tu, tp yg kuarnya boy gak...
adess mujur hubby ai x jd auwwwwwww!!!!! ahahhaha


my lalink ngan abg+ MIL+ mak cik.

gambar lalink ngan adik beradik dia....


nie ngan  bini dia.... ehehheheee
cyunk lalinggggg!!!!!!!!



Jumaat, April 08, 2011

Telur Ayam Tiruan | Cara Membuat dan Membezakannya !

Telur Ayam Tiruan | Cara Membuat dan Membezakannya !

pagi tadi ada terdengar kat berita kalau x silap pasal hal nie... bila godek2 terjumpa kat blog adik nih

Rupa telur ayam sebenar dengan telur ayam tiruan. Memang nampak berbeza.

Tadi .. search kat Google. Rupa-rupanya .. pengeluaran telur ayan tiruan nie memang dah lama. Paling lama yang saya dapat kesan .. tahun 2008. Huh ! .. memang lama. Cuma sekarang nie je mula dikesan memasuki pasaran Malaysia.

Kenapa telur tiruan dicipta?
Sebabnya .. satu je ! Wang ! Menurut dari apa yang saya baca. Nak buat telur tiruan nie. Harganya lebih murah berbanding harga pasaran semasa. Kalau dalam Yuan .. nak buat satu telur nie. Cuma 0.55 Yuan/kg berbanding 5.6 Yuan/kg untuk telur sebenar. Jadi nak jimat kos .. jalannya mudah je. Buat yang tiruan.

Macam mana telur ayam tisuan dibuat ?
Nak tahu .. korang tengok gambar-gambar kat dibawah nie.

Bahan-bahannya; calcium carbonate, starch, resin, gelatin, alum dan lain-lain lagi bahan kimia yang diperlukan.
Bahan telur kuning diisi kedalam 2/3 bahan acuan bersama-sama calsium chlorida, dan pewarna.

Cecair "telur kuning" dimasukkan pada cetakan bulat

Lapiasan luar telur kuning terbentuk

Lapisan luar disaluti dengan lilin dan calcium carbonate. Proses ini diulang beberapa kali sehingga lapisan luar terbentuk dan menebal.
Setelah siap .. telur tersebut dibiarkan kering bagi mengeraskan kulit dilapisan luar. Dah siap !

Perbezaan telur ayam tiruan dengan yang sebenar ?
Telur ayam tiruan .. kalau digoreng seperti gambar dibawah. Gelembung-gelembung kecil akan kelihatan disekelilingnya. Selain itu .. rasanya pun lain. Lebih sedap dari biasa ! Kulit telur ayam pula .. lebih senang dipecahkan. Tapi .. nak check .. macam mana ye ?


Ciri-ciri lain .. telur ayam tiruan nie lebih besar dari biasa, tidak berbau, berkilat dan kasar.

Sumber Rujukan: Telur Ayam Tiruan | Cara Membuat dan Membezakannya ! | anastasyea.com

Khamis, April 07, 2011

♥♥♥ bila gila novel.....♥♥♥

Dulu masa membujang (2x solo- anak dara + MJ) novel adalah teman setia..... pastu bila kawen semula mood utk novel tu hilang kejap, bila jadi weekend wife ai jd giler balik ngan novel... ehehhee bulan ni dah 3 novel ai beli n 1 buah novel pinjam.. ehehhee...

yang beli :-

*Bicara Hati *Cinta tiada akhirnya & Duri *Gerimis Rindu 

yang pinjam :- *Makna Cinta

Semua mmg meletop.... best sangat...

 

Cinta Tiada Akhirnya - Fauziah Ashari

Rentetan Perkahwinan rahsia antara Izzah dan Hariz di Ombak Rindu dipanjangkan lagi di dalam 'Cinta....Tiada Akhirnya.

Kehidupan menjanjikan segalanya. Pahit, manis, suka dan duka. Satu perjalanan anugerah dari Maha Pencipta yang menjanjikan kematian dalam kembara kehidupan. Bagi kaki yang melangkah dan tangan yang menadah, terpulang pada insan itu sendiri mencorak hidupnya.

Inilah kisah.....CINTA .....TIADA AKHIRNYA, menyelami Izzah yang setia, hampir sempurna, menyajikan cinta pada suaminya, Hariz yang masih mencari diri dan cinta sejati.

Disulami detik cemas yang pasti mengocak minda, mendebar jiwa, CINTA....TIADA AKHIRNYA, akan menyerapi kehidupan setiap pembaca.

Harga: RM22.90
Penerbit: INTENS

Petikan dari novel:
"Sabarlah. Kami telah menemui mayat seseorang yang sukar dikenali identitinya. Daripada hasil siasatan kami, banyak kemungkinan mayat itu isteri Encik Hariz tetapi mungkin jugak bukan. Encik Hariz boleh mengecam mayat dan untuk memastikan lagi, pihak forensik akan mengambil ujian DNA ke atas mayat itu"

:
:

Hari berganti hari, minggu bertukar dan kini hampir dua bulan Hariz hidup tanpa Izzah. Keputusan positif DNA ke atas mayat itu masih menghilangkan segala semangatnya untuk hidup.

Komen saya:

Citer nya suspens dan banyak scene yg menarik. Kisah Izzah juga yg seperti lurus bendul masih seperti wataknya di Ombak Rindu. Pakcik Taha muncul setelah melihat gambarnya di akhbar menjadi isteri Hariz pemilih Sufiah Holdings yg megah.
Dari situ Pakcik Taha telah memerangkap Izzah. Izzah diculik. Akhirnya Izzah terkorban di sungai.

Hariz pula mengambil Salleh adik kandungnya sebagai second man di Sufiah Holdings. Mila Amiliya xwife Hariz pula cuba menggodanya walaupun dia sendiri telah bertunang.
Semasa kehilangan Izzah, Salleh telah mengambil kesempatan ke atas HAriz dengan perancangan nya tersendiri.

Sementara itu Armand (anak Hariz dan Mila) di bela oleh keluarga sebelah Mila. Elin - adik Mila yang menjaga Armand sejak kecil mula tertarik dengan HAriz walaupun cintanya bagai bertepuk sebelah tangan. Ingatan Hariz terhadap aruah Izzah masih kental. Sehinggalah adik Hariz (Irah) membawa gambar2 gadis yg mirip Izzah ke rumahnya.

Hariz menjejak gambar gadis tersebut (Suri) ke kampungnya di Kota Tinggi. Disitulah dia bagai berjumpa semula dengan Izzahnya. Pelbagai cara dilakukan. *membacanya membuatkan kita tersenyum geli hati dengan cara2 Hariz tersebut.

Akhirnya semua rahsia terbongkar, dimana Suri merupakan kembar Izzah. Walaubagaimanapun Suri telah hilang sewaktu di kolej. Kemudian dijumpai oleh pemancing dan dibawa ke klinik. Disitu Izzah telah ditukar ke Suri kerana Izzah hilang ingatan, dan kebetulan pula keluarga Suri sedang mencari Suri, percaya Izzah tersebut adalah Suri.

Hariz akhirnya menyiasat dan mendapat semula Izzahnya....

Pengakhiran yg sangat bahagia.....

kredit to : blog nih


Nota jari :- psst ai dapatkan Cinta Tiada Akhirnya & Duri dgn harga kedebaammbomm (RM18.50 okay kat POPULAR)

♥♥♥ dah besar pun♥♥♥

Apa yang besar eh????? sebenarnya nak berbicara ttg anak dara ai yg dah besar... dah 9 tahun ....besar sangat dah kan, org kata dah boleh sgt2 utk dapat adik.. ehehhehee

huhuhuuuu mmg impian kami sekeluarga utk tambah anak aka ahli keluarga..

tengok lah anak dara nie... dah besar.. dah pandaai macam2 dah.... 
geediksss pon dah mcm ummi dia.. eheheheee, tapi 1 bab jew lebih advance dr ummi...
bab mekap... adoiyaiii hebat....


tapi... dah nak masuk 3 tahun mencuba.. rezeki kami blom ado!!!! yang ado ni hah..

mak ngah ngan pak ngah afiqah....
( adikku itu membesar bagai juara sejak wf dia peknen... )
adik ipar ai tu dah tggu maso yo nak meletop....
rezeki derang datang dulu... mak ngah tgah peknen anak sulung tuh...
apa pun kak doakan sume selamat yea ngah!!!!


untuk lalinggg ai.. sabor yea lalink... nnt kalo Allah izinkan... ado lah rezeki kita plak...
nota jari :- mood sentap jew bila ada yg asyik tanya bila nak tambah.... anakdh besar...  hhuhuhuu sentap dowh!!!!!

♥♥♥nyummy...nyummy...♥♥♥

Rasa cam kat e nak telan2 jew..... adesss sejak 2 3 menjak nih selera makan macam di pam2 jew!!!! sunguh tersangat brselera ngan mende2 camni.... ehehhehee....
 minggu bila ntah time leh deting2 ber dua ngan cik abe..... apa lagiii.. terus la wat manjew2 swuh dia banjew fruit cheese tart nih ( kalo x betoi nama dia solii arr)..... rembat 1 set nih.. kat Kedai kek Sayang.... nyummy.... tersangat sodap.... ni kali ke -2 sebenarnya... hubby pon sukeew sangat...



2 bijik sebelah kanan tu ai punya....hik3....


kasikkk close up sket tp kamera cap cipan.... 
ehehhee makanya hasilnya jugak adalah cipan... harap maklum...

 apa punn... sabtu nih akan di jalankan lagiii sesi manjew2 utk dapatkan menda alah nie...

~~~~usop wilch@~~~~

Sapa x kenai usop wilcha??????/ kita bakoo jer!!!!! ehehehheeee opsssss sorii.... saja nak bercerita ttg kecantikan bini abg usop ni hah........ ( tangan jgn lupa k)....... cantiiikkkkkk..... mcm kata kak az 
"mak haiiii....cantiknya bini usop wilcha ni, cantik drp Kak Limah =)"

soriii kak al ambik ayat akak........

tapiiii memangg cantikkkkk!!!!!! meletop!!!! ehehhehe
http://4.bp.blogspot.com/-MWjM0p41Wms/TZvOe2DHnxI/AAAAAAAAHlU/isM-VJGyWNE/s1600/gambar%2Bkahwin%2Busop%2Bwilcha.jpg
gambar adalah dari sini


http://1.bp.blogspot.com/-QxnmBxg_eRU/TZvOX36UUwI/AAAAAAAAHlE/0hlYigSY6pM/s1600/gambar%2Bperkahwinan%2Busop%2Bwilcha.jpg
ini pun dari sini jugakkkk


cer citer.. cer citer sapa lagii cantik?????


kalo nak tgok lagii terjah sini

Jumaat, April 01, 2011

♥♥apa yang sesuai yea????♥♥♥








Ewaah..eeewah..... hari nie saja dah berapa n3 ai buat nih.. ehehhehee balas dendam erk...... maklumlah dah lama sangat tak updatekan blog ai nih..... tup..tup.. hari ni dah 31hb Mac tu..... adesss layanzz jerk la yea n3  yg ntah apa2 ni... ehhehehee...

okay,,balik pada tajuk di atas,, saya ingin mengajak kalian untuk berkongsi dengan ai panggilan apa yang sesuai untuk pasangan kita sebenarnya...... ( muahahaaaaaa ayat formal siot.... aku kah itu?????)

Untuk Kaum Lelaki :-

HONEY,SAYANG , B, DARLING, ABANG, PAPA, DADDY, PAK HANG, ABAH @ dan sebagai nya...

Untuk Kaum Wanita :-
HONEY, SAYANG, DARLING, AYANG, UMMI, MAMA,MUMMY, MAK HANG, dan lain-lain jugak.....

Hahahhaaa.. so caner,  pa panggilan yg anda gunakan sekarang????? 
tapi kadang2 mcm2 paggilan yg kita dapat dari pasangan kitakan.... macam ai,,, mula2 couple dulu cik abg panggil " honey... tapi kebetulan ntah dia panggil honey @ hani(nama betul ai)", bila dah 2 tahun, panggil 
"sayang tp kat depan mak tetap panggil along.", lepas tunang, " ma" dah kawin.... "ummi/ kalo kat depan anak @ ma @ sayang bila berdua-duaan"  tapi tetap bahasakan diri ai along kalo bercakap ngan mak2...... adesss x pew la apa2 jew lah sayang......

tapi mengejutkan marin... jeng.. jeng..... selalu nya kalo sms bhse yg diguna pakai ialah ma & pa..... tup..tup.. marin  bila msj dari cik abg masuk..... 
" sayang dah makan???" 
uiksss...... ehehhee nak tuko angin kew laki haku nih........ 
ai pon balas la...
" yea B..... syg dah makan"..... nak jugak tu.. ekkekeee
" alah jgn pggl B lah syg.....".... pulakkkk
" lorrr napa lak???? kan best tu? hbs nak syg pggl apa lak?"
"x sedap jew dgr bunyi nak mcm @#$&% jew" adoyaiiiiiii.... mcm tu lah plak...
"okay...syg paggil abg lah yea!!!"
" hah tu kan molek dengar!!"..... hahahhahaaa motip dia???? dia jew yang tau....



so........kerana itu lah n3 nie terhasil.... hahhahaha mcm syok sendiri jerk kan....

♥♥@ku & di@

besday haku.......

anniversary @cinta kami

Daisypath Anniversary Years Ticker

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails