ASSALAMUALAIKUM.....

SELAMAT MENJENGAH KE BLOG NUR KASIH
Buat insan2 yang sudi singgah di blog ini... saya ucapkan jutaan terima kasih.... tapi kalo sudi. tggllah jejak supaya saya leh follow blog kalian...... tq......

kalau sudi......... jom lah follow aii......

Isnin, Disember 06, 2010

~s@L@M mA@L hIJr@H~

♥♥♥akhirnyaaaaaaaa bertemu juga!!!!!♥♥



Setelah bertahun bertemu, berkawan, bersahabat........
dia telah saya anggap seperti kakak sendiri....
berkongsi segala suka, duka, kesengalan, kecipanan tanpa bersua muka..... akhirnya pada tanggal 2hb Disember Jam +- 5.00 petang..... saya telah bertemu n bersua muka dengan ini orang!!!!!

see... 
saya yang tersangat gumbira!!!!! tersengih jerk..... ngeee

lain2 gambar nanti kena tggu mamagee upload sendiri.... 
sbb sume gmbar ada lam kamera dia...... hehehheheh





Ahad, Disember 05, 2010

♥♥Wanita, Kelapa & Mutiara♥♥

di copy dari sini




Apabila kamu berkawan dengan lelaki,
Ingatlah ada dua pilihan terbentang

Yang Pertama..

Kamu jadi seperti kelapa..
Mudah diperoleh..
Diparut..
Diperah..
Dan diambil santannya..
Lepas tu hampasnya dibuang...

Yang Kedua..
Kamu menjadi sebutir mutiara..
Berada di dasar lautan..
Tersimpan rapi..
Dilindungi kulit..
Bukan senang nak melihat..
Apa lagi mendapatkannya..
hanya orang yang bertuah..
Berusaha menyelami dasar lautan..
Dapat memperolehnya..
Harganya mahal sekali..
Dan ia akan tersimpan selamanya..



Jadi..
Kamu pilihlah samada
Hendak menjadi kelapa ataupun mutiara..

Di sebalik santan..
menjadi penyedap makanan..
diperah segala kenikmatan..
dengan mudah jatuh menjadi titisan..
akhirnya habis kari dimakan..
pulut panggang sisa habis ditelan..
dan santan hilang tak jadi ingatan..
yang terasa lazat hanya kari dan pulut panggang..
orang tak kenang jasa santan..

Mutiara..
Tertanam di dasar yang paling dalam..
sukar andai mengharap jadi perhatian
kerana dilapisi kulit yang keras menghadang..
namun kiranya ditemui insan..
akan menjadi permata hiasan..
terletak tinggi di cincin idaman..
atau di leher nan jinjang..
atau di lengan menawan..
makin lama mutiara tertanam..
makin tinggi nilaian..

OLEH ITU..TENTUKAN YANG MANA SATU PILIHAN..
Menjadi santan..
mudah jadi perhatian..
tapi hanya sebentar jadi santapan..
kemudian hilang segala nikmat dan pujian..

Menjadi mutiara..
sukar ditemukan..
namun bila dihias indah gadis perawan..
hilang ia..
tangisan mengiringi berzaman..

Rabu, Disember 01, 2010

♥♥♥ salam hari rabu♥♥♥

Wednesday


dah rabu.. tapi kan rasa cam nak cuti dah lew hari nie tersanggaaattttt x dew mood bekerja!!!! ehehehhe

Ahad, November 28, 2010

♥♥♥ selepas puas bercuti♫♫♫

Good Week


Tadaaa..saya kembali setelah 11 hari bercuti... opssss 11 kew?????huhuhuu spttnya 11 lah tp Rabu ngan Khamis hari tu dh di panggil balik utk bekerja sebenarnya.......
sebenarnya walopun lama bercuti tp x lah sepenuhnya leh nikmati masa bercuti tu.... cuma masa untuk bersama ngan anak dara tu boleh lebih sikit dari selalu......
 ermmm becakap pasai anak dara tu.... semakin menjadi manja nya....mcm ummi dia lahkan ngeee 
tiap2 hari nak berkepit jew... makan ngan ummi... mandi nak ummi temankan nak tido gak ngan ummi... ermm manjakan..... apa pown banyak sgt xtvt time cuti tu.....
 Rabu 19/11/10 ♥ raya
Khamis 20/11/10 ♥ raya lagik.... ( cik abe dah kena keje )
Jumaat 21/11/10 ♥  lepak umah.....
Sabtu 22/11/10 ♥ Pantai Merdeka ( tengok anak menakan )
Ahad 23/11/10 ♥ Padang Serai  ( Nuri umah kak ) + Kola Kedah ( Nuri mak cik )  + Tualang ( umah sepupu)
Isnin 24/11/10 ♥Nuri umah kak biras ai......( Yan, Kedah)
Selasa 25/11/10 ♥ Cuci2 time...
Rabu 26/11/10 ♥ keje
Khamis 27/11/10 ♥ Pej ( sik) ► Dusun Resort ( K. Nerang ) ► Bukit Kayu Hitam......

ermmmmm bz kan???? huhuhuuhuu.. mggu nie harap2 mnggu terbaik..... n mggu nie jugak adalah minggu yang paling di nanti2 kan.. sangat teruja menanti sesuatu!!!!! taraaaaaaaaa...... nanti akan di beritahu kemudian yea....


Khamis, November 25, 2010

Selasa, November 16, 2010

♫♫♫ cotiiii sekolah kembali lagiiiii ♫♫♫

 


Sesi persekolahan 2010 tamat hari kan..... ermm maknanya bermula esok.... anak2 kita sume dah mula bercuti.... hah puas lak nak berperang musim cotiii nanti kan.. bukanperang guna pedang2 segala tu erk.. tp perang molot..... kita leterkan yg ni di jawanya mcm nu... tp apa pun kemeriahan tu pasti ado!!!!!

untuk anak2 yang bercuti....  n mak bapak yg ado anak2 kat umah musim cuti.... berhati2 lah.... jaga keselamatan diri sendiri n anak anda..... !!!!!!!!





Khamis, November 11, 2010

♫♫♫ esok cuti lagi♫♫♫




SELAMAT BERHARI MINGGU UOLSSS

Good Weekend

Contest Mimik Muka MENARIK!


Akak di tag adik manisssss..... kena lah wat kan.. apa pun tq yea dik...
Contest mimik muka erk??? adoiiii jap2 jom kita tgok lu apa contest n syarat2nya.......






( ini adalah di copy paste kan dr blog tuan contest yea)

so, syarat2 penyertaan:

1. blogger yang berwarganegara malaysia sahaja. either laki or perempuan. dua2 leh join contest ni. ♥♥♥  okay akak warganegara erk.. bukan bangla mariiii!!!!

2. mesti menjadi follower kat blog cik cikin tau! senang korang nak tau sape pemenang kan? takut2 juga if due date ditukarkan k. ^^ ♥♥♥ akak follower ke 319 utk blog cik kikin......

3. dah tengok tajuk contest ni pun, sure tau nak letak pic ape kan? tak kisah la gaya ape sekalipun. but, mimik muka yang paling menarik, akan menjadi pemenang!

4. buat la entry pasal contest nie. cite la pasal picture korang.

5. picture mesti la gambar korang sendiri. bukan gambar mana2 artis lak! tak kisah la if gambar sorang2 or ramai2. if nak edit ke, or nak combine banyak2 pictures pun boleh. ikut la creativiti masing2. ^^v

6. tak kisah pakai ape2, asalkan tidak keterlaluan k. kena jaga adab n tatasusila juga rite? ^^

7. lepas dah buat entry pasal contest ni, jangan lupa pula post kan link entry korang kat comment bawah ni.

8. ouh yer, jangan lupa letakkan banner kat atas tu, pada sidebar blog korang k. n make sure link kan ke entry contest ni k!

9. tarik tutup adalah pada : 25 DISEMBER 2010

10. hadiah misteri menanti anda! jangan risau, hadiah memang menarik! dan hadiah akan di pos selepas nama pemenang di umumkan!

11. tag contest ini kepada 3 sahabat anda! if lagi ramai, lagi better rite?



okies.... ini gambar nyaa yea..



 ehehhehee boleh x?? boleh x????? boleh lah yea.....

dah x dew gambar yg menarik ngan mimik muka yg shumell2.... sbb sy adalah skema kot bila bergambar... ngeeeeeeeee... gambar ni di ambil time tgah tggu latihan untukikrar di Stadium Darul Aman baru2 nie...... tgah borink tahap babun!!!!! ehehehheh

okay saya nak tag :-


mamagee
puan az
zura  


kalo sudi wat lah yea....


♥♥♥My First Blog GiveAway♥♥♥


 Sejak 2 3 hari nie semangat nak bercontest segala sudaaaa marii daaa.... so apa lagikk jom3 kita cuba nasib lak ngan contest sis nie....

 ♥

 

 My First Blog GiveAway 


http://2.bp.blogspot.com/_Of8wItdHPTY/TL-1zgLK-4I/AAAAAAAAE54/8b2TWL_vXI0/s1600/MFBGA.JPG

Tajuk Contest: My First Blog Giveaway
Tarikh Tutup: 20 November 2010
Anjuran: http://die-yah.blogspot.com/
Penaja: UmiDanJrShoppe



1. Sapa-sapa pun bole masuk asal ada blog..kawan lama kawan baru sume bole. ♥♥ okies saya ada blog.....ehehheh
2. Apa yang anda perlu buat adalah

a. Follow blog ini (sori la blog org tamau baca kena cari org nak baca)
♥♥♥ dah follow gak...

b. Kena follow blog penaja hadiah UmiDanJrShoppe  

♥♥♥ ok dah follow......

c. Buat satu entry berkenaan pengalaman pahit manis mendapatkan follower mula2 bukak
blog dulu.. (GA ni tujuan nak dpt follower kena tanya kenangan2 kawan2)

d.Buat satu link back banner GA ke blog saya dalam entry tersebut ♥♥♥ ehh betul x apa yg saya buat tuh????

e. Letak comment di bawah entry ini bersama link ke entry anda... ♥♥♥ okay!!!!!!


3. Hadiah nye adalah......(gambar hadiah nnt la update)
jeng jeng jeng...

Baby Bib From IKEA
Sehelai tudung syria lycra
Coupon bernilai Rm15 dr Umi Dan JR Shoppe
Dan......satu hadiah misteri untuk cabutan bertuah!!!

agak2 saya bertuah x erk nak dapatkan hadiah tuh?????

 
Pengalaman saya untuk dapatkan follower :-

Selepas bina laman blog saya nie.... saya sgt mati akal untuk nak dapatkan follower.... selalu nya blog2 yang saya BW saya malu untuk tinggalkan jejak.. sekadar menjadi silent reader...
bukan senang nak dapatkan jumlah yg saya ada hari ni..... tengok sini.. 
ada citer tentang betapa gembira nya saya bila follower saya dah jadi 19 orang masa tu....
Tapi bila kita mencari ilmu opsss jgn ingt kat sekolah jew kita leh dpt ilmu.... 
ilmu ber BLOG juga harus kita pelajari.. tapi saya belajar merangkak untuk bagaimana mendapat ramai kengkawan lam dunia blog nih.... TQ SIFU.... saya banyak belajar merangkak, bertatih, dan berjalan jatuh lam dunia blog ni.... tapi dengan blog yg serba naif ni saya amat berbangga lah kerana jumlah follower saya dh semakin bertambah dr hari ke hari... TQ SEKALI LAGI UNTUK SEMUA TEMAN2 YANG SUDI MEMFOLLOW BLOG SAYA......

ehehhehee ok kot ngan ayat2 saya nie.... untuk hidayah.... insyaallah blog awak akan lebih ramai follower lepas ni.....


~~ jangan bergaduh.. maluuuu~

 AWAS!!!! ENTRY INI ADALAH SEKADAR SUKA2 UNTUK BERKONGSI PENDAPAT...

Semalam lepas balik ke umah... lepak2 manja depan TV ngan anak dara & parents.....
selalu nya jarang sangat saya menonton TV... kdg2  Berita Utama pun selalu mendengar jew dari menonton...

semalam.... bising2 lagi kes banjir kat KEDAH...... ermm kalo yg menonton berita utama kat TV1 semalam tau lah kan apa ceritanya...... malas saya nak panjang lebarkan kat sini.. kang x pasai2 kena saman ekor berjuta2 woooooo... ekekkekeee. opsssss tujuan sbnr nak ngomel2 kat sini adalah tentang TANGGUNGJAWAB.... 
ecececee mcm lah ko best sgt alya oiii 

Pemimpin2 di Malaysia,,,,,... walau apa pun pegangan atau haluan politik kalian.... jalankan jew tanggungjawab memasing untuk rakyat jelata yang memerlukan khidmat kalian.... Bila rakyat di timpa musibah, bantulah sekadar yg kerajaan mampu..... jangan bertelingkah sesama sendiri.. lebih2 lagi sesama MELAYU & BERAGAMA ISLAM...

BILA KALIAN DAH TUNAIKAN TANGGUNGJAWAB KALIAN, JANGAN LAH MENUNJUK2 PULAK YANG AKU DAH BAGI.. KO BELUM LAK..... BIARKAN SUMBANGAN TU PENUH KEIKHLASAN..... dan NANTI BIARKAN ALLAH MENILAI KEIKHLASAN ANDA DALAM MENUNAIKAN TANGGUNGJAWAB.... DAN BIARKAN RAKYAT MEMILIH PEMIMPIN MANA YANG BETUL2 BERTANGGUNGJAWAB......
okay yea... ini hanyalah luahan pendapat saya sebagai salah seorang rakyat Malaysia....
bukan untuk apa2... sekadar mengingatkan sesama sendiri.. walaupun saya pasti n yakin x dak pun orang politik yang akan jengah blog saya ini..... n baca.... dan pada kengkawan yg mmg x suke baca hal2 cenggini.. maaflah yea......

Rabu, November 10, 2010

♥♥♥**Me + My PINK Stuff**♥♥♥


♥♥♥**Me + My PINK Stuff**♥♥♥

http://1.bp.blogspot.com/_y0QTGKJrnbo/TNN1XduRQXI/AAAAAAAATaE/Mzcd0c3I15c/s1600/Ogy%27s11818.jpg



SYARAT2NYA :-
  • WAJIB jadi follower mama ye.. ♥♥♥ okies dah lama kot follow mama.....
  • Buat 1 ENTRY pasal contest ni. Masukkan Badge Contest di atas 2. {kalo takleh save gambar tu..uols print screen dan edit kat paint...hehe kena berusaha sket ya} ♥♥♥ saya telah mengigihkan diri untuk memasukkan nya ke sini.... lulus x???? ngeee
  • Letak gambar uols dengan APA SHJ brg yang berwarna PINK. Pink sajork, biru, pepel, hitam tak bley ya..hik3...Kereta, kasut, baju, tudung, teddy bear, tong sampah, pensel..apa2 sajelah asalkan barang tu pink...Jgn letak gambar barang je...gambar uols sekali mesti ada..buatlah aksi GEDIK2 sket...hahahaaha...{gambar tu bioo clear ya..yg kabur2 reject} ♥♥♥ okies dah masukkan gak...



  • Last sekali tulis kat bawak gambar tu 'I'm a BIG FAN of MamaGee's blog!!" dan LINK kan kat BLOG MAMA {hik2...sapa tak tulis ni..out terus..} ♥♥♥ WAJIB DAH TULIS NI... KALO X KENA REJECT!!!!!!

  • Tinggalkan LINK penyertaan kat bawah N3 ni ya. ♥♥♥ okies dah beressssss

  •  Takyah tag sesapa....Ok itu aje...senang kan??
TARIKH TUTUP : 29/11/10 kul 8 PM



hah so simple kan kan...... saya dah join... jom sesapa yg berminat!!!!!!

saya sangat kepingin untuk dapatkan adiah ini..........
mama kasik saya menang yea....ngeeeeeeeeeeee hik3





tadaaaaaaaaaaa......

saya bersama baaju pink yang amat saya sayang........
aci x???? aci x nih?????? aci lah yea..... ehhehehehee





'I'm a BIG FAN of MamaGee's blog!!"

♫♫☺☺1st Lucky Draw by HEZE SUZE♥♥♥

untuk menyahut cabaran tag my sweet sis jom lah kita join




♥♥1st Lucky Draw by HEZE SUZE♥♥


banner cute!!!!!!
( ikhlas bukan bodek.... ngeeeeeee)
  1. MESTI jadi follower blog http://hezesuze.blogspot.com & sila nyatakan ID follower uols ok..senang akak nak catch up.  
okies dah wat..... ini buktinya sis!!!!!!

2.Opkos kene wat 1 enty sal lucky draw nie...simple je pun Ok... ~~~ okies ni n3 berkenaan!!!! juga dah siap.. 
3.Letakkan BANNER di sidebar uols dan link back ke entry ni ye. ~~~ juga dah siap.......  
.
4.TAG 3 rakan uols..lebih pun takpe tapi jangan kurang haha.~~~

&
sesiapa yang berminat..... ngeeeeee

5. Akhir sekali jangan lupa tinggalkan komen di entry ni & juga email uols ok.~~~ ok sis!!!!! siappp!!!!


    Jom kengkawan kita serbu lucky draw sis heze suze

    Selasa, November 09, 2010

    10 PERKARA BUKTI LELAKI ITU RUMIT ..






    1.Jika kamu melayannya dengan baik, dia fikir kamu jatuh cinta kepadanya. Jika tidak, kamu akan dianggapnya sombong.

    2. Jika kamu berpakaian cantik, dia fikir kamu sedang cuba untuk menggodanya. Jika tidak, dia kata kamu kekampungan.

    3. Jika kamu berdebat dengannya, dia kata kamu keras kepala. Jika kamu berdiam diri, dia kata kamu tak ada IQ tinggi.

    4. Jika kamu lebih pintar daripada dia, dia akan jatuh air muka. Jika dia yang lebih pintar, dia bilang hebat.

    5. Jika kamu tidak cinta padanya, dia akan cuba mendapatkanmu bermati-matian. Jika kamu mencintainya, dia akan cuba untuk meninggalkanmu.

    6. Jika kamu beritahu dia masalahmu, dia kata kamu menyusahkan. Jika tidak, dia tuduh kamu tidak mempercayainya. .

    7. Jika kamu cerewet padanya, dia anggap kamu seperti seorang pengasuh . Jika dia yang cerewet pada kamu, itu kerana dia mengambil berat.

    8. Jika kamu mungkir janji kamu, kamu tidak boleh dipercayai. Jika dia yang ingkari janjinya, dia melakukannya kerana terpaksa.

    9. Jika kamu menyakitinya, kamu sangat kejam. Jika dia yang menyakitimu, itu kerana kamu terlalu sensitif dan terlalu sukaruntuk dijaga hati.

    10. Jika mereka yg bernama lelaki membaca ini, mereka pasti bersumpah semua ini tidak benar.......

    ♥30 Perkara Perempuan Tak Sempat Bagitau Lelaki..♥


    Dahsyat sungguh pompuan ni...banyak perkara yang mana perempuan lebih suka difahami secara tersirat. ye ke tak sempat bagitau?silakan baca.  

    1. Bila sorang wanita mengatakan dia sedang bersedih,tetapi dia tidak menitiskan airmata,itu bermakna dia sedang menangis di dalam hatinya. 

    2. Bila dia tidak menghiraukan kamu selepas kamu menyakiti hatinya, lebih baik kamu beri dia masa untuk menenangkan hatinya semula sebelum kamu menegur dengan ucapan maaf. 

    3. Wanita sukar nak cari benda yang dia benci tentang orang yang paling dia sayang (sebab itu ramai wanita yang patah hati bila hubungan itu putus di tengah jalan). 

    4. Sekiranya sorang wanita jatuh cinta dengan sorang lelaki, lelaki itu akan sentiasa ada di fikirannya walaupun ketika dia sedang keluar dengan lelaki lain. 

    5. Bila lelaki yang dia suka dan cinta merenung tajam ke dalam matanya, dia akan cair seperti coklat!! 

    6. Wanita memang sukakan pujian tetapi selalu tidak tau macam mana nak menerima pujian. 

    7. Jika kamu tidak suka dengan gadis yang sukakan kamu separuh mati,tolak cintanya dengan lembut,jangan berkasar sebab ada satu semangat dalam diri wanita yang kamu tak akan tahu bila dia dah buat keputusan,dia akan lakukan apa saja

    8. Sekiranya sorang gadis mula menjauhkan diri darimu selepas kamu tolak cintanya,biarkan dia untuk seketika.Sekiranya kamu masih ingin menganggap dia sorang kawan,cubalah tegur dia perlahan-lahan. 

    9. Wanita suka meluahkan apa yang mereka rasa.Muzik,puisi,lukisan dan tulisan adalah cara termudah mereka meluahkan isi hati mereka. 

    10. Jangan sesekali beritahu perempuan yang mereka ni lansung tak berguna. 

    11. Bersikap terlalu serius boleh mematikan mood wanita. 

    12. Bila pertama kali lelaki yang dicintainya dalam diam memberikan respon positif,misalnya menghubunginya melalui telefon,si gadis akan bersikap acuh tak acuh seolah-olah tidak berminat,tetapi sebaik saja ganggang diletakkan,dia akan menjerit kesukaan dan tak sampai sepuluh minit,semua rakan-rakannya akan tahu berita tersebut. 

    13. Sekuntum senyuman memberi seribu erti bagi wanita.Jadi jangan senyum sebarangan. 

    14. Jika kamu menyukai sorang wanita,cubalah mulakan dengan persahabatan.Kemudian biarkan dia mengenalimu dengan lebih mendalam. 

    15. Jika sorang wanita memberi seribu satu alasan setiap kali kamu ajak keluar,tinggalkan dia sebab dia memang tak berminat denganmu. 

    16. Tetapi jika dalam masa yang sama dia menghubungimu atau menunggu panggilan darimu,teruskan usahamu untuk memikatnya. 

    17. Jangan sesekali mengagak apa yang dirasakannya.Tanya dia sendiri!! 

    18. Selepas sorang gadis jatuh cinta,dia akan sering tertanya-tanya kenapalah aku tak jumpa lelaki ini lebih awal.  

    19. Kalau kamu masih tercari-cari cara yang paling romantik untuk memikat hati sorang gadis,cubalah rajin-rajinkan tangan menyelak buku-buku cinta. 

    20. Bila setiap kali gambar kelas keluar,benda pertama yang dicari oleh wanita ialah siapa yang berdiri di sebelah buah hatinya, kemudian barulah dirinya sendiri. 

    21. Bekas teman lelaki akan sentiasa ada di fikirannya tetapi lelaki yang dicintainya sekarang akan berada di tempat teristimewa iaitu di hatinya!! 

     22. Satu ucapan 'Hi/Assalamualaikum' sahaja sudah cukup menceriakan harinya. 

    23. Teman baiknya saja yang tahu apa yang sedang dia rasa dan lalui. 

    24. Wanita paling benci lelaki yang berbaik-baik dengan mereka semata-mata nak tackle kawan mereka yang paling cantik. 

    25. Cinta bermaksud kesetiaan, ambil berat, jujur dan kebahagiaan tanpa sebarang kompromi. 

    26. Semua wanita mahukan sorang lelaki yang cintakan mereka sepenuh hati.. 

     27. Senjata wanita adalah airmata!! 

     28. Wanita suka jika sesekali orang yang disayanginya mengadakan surprise buatnya  (hadiah,bunga atau sekadar kad ucapan romantis). Mereka akan rasa terharu dan merasakan bahawa dirinya dicintai setulus hati. Dengan  ini dia tak akan ragu-ragu terhadapmu. 

    29. Wanita mudah jatuh hati pada lelaki yang ambil berat tentang mereka dan baik terhadapnya. So,kalau nak memikat wanita pandai-pandailah... 

    30. Sebenarnya mudah mengambil hati wanita kerana apa yang dia mahu hanyalah perasaan dicintai dan disayangi sepenuh jiwa. 

    Note: tidak semestinya 30 perkara diatas semuanya wujud dalam diri setiap wanita..tapi zaman sekarang ni lelaki pun ramai yang 'apply' perkara-perkara diatas tu .  :-) 

    Isnin, November 08, 2010

    ♥♥♥~awards dari puan ros~♥♥♥

    Terima kasih yea Puan Ros.
     puan mcm faham2 jew yg saya nie berminat..... ngeeeeee.. hehehheehtapi saya ni bukan blogger yg cantik pong..... only sweet!!! hik3.....perasan sudaaaaaaaa


    http://4.bp.blogspot.com/_SDmr9sDDjUc/TNaZTetXK-I/AAAAAAAAAWg/EBDvq8BypuM/s1600/beautiful-blogger-award1%5B1%5D.jpg


    ishh nak kena jawab soklan gak kew erk???

    1. Thanks the person who gave you this award & link them
    Terima kasih bebanyak buat Puan Ros....
    Walaupun baru sangat saya sy jumpa n follow puan,,, tp puan tetap tagkan saya,,, tq so much... bg blogger yg naif seperti saya awards yg puan bg ini  amat lah bermakna.... ceeewahhhh ayat.... muahhahaha tp ini lah luahan hati kecilbesar saya...

    2) Spread the award to 15 bloggers who you like & you think their blogs are awesome!
    aiyoooooooo kalo sikit2 jew aci x??????

    han 
    zura
    shida
    nanti nak pikir lu erk..... sapa ag nak tag.....

    3) Tell 7 hell things about yourself

    a) kena ulang alik naik mahkamah........

    b) bila di umpat keji org....
    c) bila wat keje bertungkus lumus tp tetap x kena di mata mereka2....
    lagi 4 NNT NAK KENA PK LU...... ngeeee....

     



    ~tag & awards~

    Trimas my sweet sis mamagee..... sebab sudi tag


    http://4.bp.blogspot.com/_y0QTGKJrnbo/TNC3OgQ1MII/AAAAAAAATYg/bGX1PrPMKwA/s1600/MJZ2413.gif

    Hanya Utk mu seorg wanita...
    Yaa Allah, jadikan wanita yang membaca ini menjadi w anita yg cantik, kuat, sabar. sihat, solihah & disayangi banyak orang. Tolong &tingkatkan kehidupannya.
    Begitupun jika dia melangkah, selamatkan dia' Aminnn.









    ini juga hasil tag mamagee....






    TAGS : RANDOM QUESTION :)
    Note: Wajib dijawab! :D (wajib ek...kenalah jawap..)

    Q: Is there a person who is on your mind right now: sure lah incik somi saya.....

    Q: Do you want children :  mestilah nakkkkkk!!!! tapi lom ada rezeki...

    Q: Do you smile often :  senyuman mekar di setiap pagi....

    Q: Do you like your hand-writing? :  aah suke.. sbb hanya saya leh tulis mcm tulisan sy tu... ngeeee

    Q: Are your toenails painted:  x dew.....

    Q: Whose bed other than yours would you rather sleep in:
    tilam empuk hotel california my hubby....ngeeeeeee ( ayat nie si dia jew yg faham )
     
    Q: What colour shirt are you wearing:
    berbaju kurung warna ungu....

    Q: What were you doing at 7:00pm yesterday: 
    bertungkus lumus mencuci.....

    Q: I can't wait till : 
    sehingga si dia pulang!!!!! sy amat merindui dia.........

    Q: When did you cry last: semalam......

    Q: Are you a friendly person:
    yeahhhh tp ngan orang yg leh terima keramahan saya jew....

    Q: Do you have any pets? :
    yup!!!!! sy ada 3 ekor itik angsa....opsss leh kategori sbg pets x????

    Q:Do you sleep with the TV on? : tidak.....sbb sy sgt jarang utk menonton tv!!!
    Q:What are you doing right now? : wat keje sesambil BW n bermuka buku....

    Q:Have you ever crawled through a window? :
    ehehhehe selalu gak kalo ttgal kunci!!!! ngeeee

    Q:Can you handle the truth? : yeahhh
    Q:Do you still have pictures of you & your ex?:  erm.... yea masih simpan n selalu ushar2 ngeeee
     
    Q: If you're having a bad day, who are you most likely to go to? :
    xdew sesapa.... pong tdor jerk!!!!!

    Q:What is your room like: romantis..... ada mungew2 n wangi-wangian gittew!!!!
    Q:What's right beside you: timbunan keje yg lom siap..... ehehheheh

    Q:What is the last thing you ate:
    cucuq kacang!!!!!

                 Q:Will u tag :  sesapa jew yang berminat... SILA BUAT.......

    Khamis, November 04, 2010

    ~ cotiii datang lagiii~lalallallallaaaaaa




    Ehem..ehem..ehem.... esok saya bercotii yea........ ekleh cam arr saya sensorang yg cotii kan... 
    okay esok adalah Happy Deepavali....... epy deepavali untuk semua yang merayakannya........

    Mood untuk bercutii sangat membuak2..... sebab.. cuti akan berterusan hingga Ahad.. dan Ahad adalah hari untuk berdetinggg sedunia!!!!!! yeayyyyyy.... semangat siott.. wakakkakakaaa memanglah aku ni syok sendirikan tapi keseronokkan nie belom tentu jadi kenyataan kot sebab incik kekasih saya akan ke key el ini malam..... belum tentu sempat nak balik sabtu nanti....huhuuhuhuuu cuma mampu berdoa lam hati jew....tapi kalo paksa aci x?
     apa pun
    esokkk adalah cotiiii!!!!! lusa jugakkk.. tulat jugakkkk..  

    itu yang penting kan.... 


    Good Weekend


    Rabu, November 03, 2010

    ~jom layanz gambaq banjir kola nerang~

    Ni hasil rembatan dari Facebook Pak Ku....

    Taman permainan.....


    macam lautan......


    Taman Baru yang belum diduduki..... habislahhh....

    Taman apa ntah nama kat Jalan Semeliang...

    Dalam Pekan..... Jalan Besar....

    Tapak Nat.. ( pasar hari ) area Klinik Latipah..

    Jalan ke arah Naka.. dekat Kg Jelutung...

    Depan Pejabat Penerangan
    okay kalo nak tengok terjah FB ai yea.....

    ~BANJIR~

    Semua orang tau kan tentang banjir yang melanda utara semenanjung ngan pantai timur sekarang...... ermm alhamdulillah kawasan umah saya tak banjir... mgkin sebab umah saya di kawasan tinggi kan...... huhuhu baru terbaca kat mymetro .... gambar kat bawah ni adalah antara kawasan banjir di Kuala Nerang,, kampung saya.... opssss tapi saya dok jauh skit dari kola nerang tau!!!!! hik3......


    teringin nak kuaq ronda2 tengok air!!! tapi takut gak.. kang x leh balik haruuuuu!!!!
    klik sini kalo nak baca...

    ~hasil usaha sendiri~

    opssssssssss sori.. ini adalah hasil usaha meng"copy" okay... bukan usaha taip sendiri!!!!!!!!!! sila faham yea.... ngeeeeeeeeee....


    AKU, KAU BERBEZA...AKU, KAU ISTIMEWA...
    LELAKI

    Lelaki bujang kena tanggung dos...a sendiri apabila sudah baligh manakala dosa gadis bujang ditanggung oleh bapanya.

    Lelaki berkahwin kena tanggung dosa sendiri, dosa isteri, dosa anak perempuan yang belum berkahwin (yg ada anak pompuan ramai kena ingat ni....pastikan anak solat, tutup aurat, etc) dan dosa anak lelaki yang belum baligh.


    BERATKAN?

    Hukum menjelaskan anak lelaki kena bertanggung jawab ke atas ibunya dan sekiranya dia tidak menjalankan tanggung jawabnya maka dosa baginya terutama anak lelaki yang tua, manakala perempuan tidak, perempuan hanya perlu taat kepada suaminya. Isteri berbuat baik pahala dapat kepadanya kalau buat tak baik dosanya ditanggung oleh suaminya. BERATKAN??

    Suami kena bagi nafkah pada isteri, ini wajib tapi isteri tidak. Walaupun begitu isteri boleh membantu. Haram bagi suami bertanya pendapatan isteri lebih-lebih lagi menggunakan pendapatan isteri tanpa izin.

    Banyak lagi lelaki lebih-lebih lagi yang bergelar suami perlu tanggung. Kalau nak dibayangkan beratnya dosa-dosa yang ditanggungnya seperti gunung dengan semut. Itu sebabnya mengikut kajian nyawa orang perempuan lebih panjang daripada lelaki. Lelaki mati cepat kerana tak larat dengan beratnya dosa-dosa yang ditanggung (ikut kajian laa...jangan percaya sangat)

    Tetapi orang lelaki ada keistimewaannya yang dianugerah oleh Allah SWT. Ini orang lelaki kena tahu, kalau tak tahu kena jadi perempuan. Begitulah kira-kiranya.

    WANITA :

    Auratnya lebih susah dijaga berbanding lelaki. Perlu meminta izin dari suaminya apabila mahu keluar rumah tetapi tidak sebaliknya. Saksinya kurang berbanding lelaki. Menerima pusaka kurang dari lelaki.

    Perlu menghadapi kesusahan mengandung dan melahirkan anak.

    Wajib taat kepada suaminya tetapi suami tak perlu taat pada isterinya. Talak terletak di tangan suami dan bukan isteri. Wanita kurang dalam beribadat kerana masalah haid dan nifas yang tak ada pada lelaki.

    Pernahkah kita lihat sebaliknya??

    Benda yang mahal harganya akan dijaga dan dibelai serta disimpan ditempat yang tersorok dan selamat. Sudah pasti intan permata tidak akan dibiar bersepah-sepah bukan? Itulah bandingannya dengan seorang wanita.

    Wanita perlu taat kepada suami tetapi lelaki wajib taat kepada ibunya 3 kali lebih utama dari bapanya. Bukankah ibu adalah seorang wanita ?

    Wanita menerima pusaka kurang dari lelaki tetapi harta itu menjadi milik peribadinya dan tidak perlu diserahkan kepada suaminya, manakala lelaki menerima pusaka perlu menggunakan hartanya untuk menyara isteri dan
    anak-anak.

    Wanita perlu bersusah payah mengandung dan melahirkan anak, tetapi setiap saat dia didoakan oleh segala haiwan, malaikat dan seluruh makhluk ALLAH di mukabumi ini, dan matinya jika kerana melahirkan adalah syahid kecil. Manakala dosanya diampun ALLAH (dosa kecil).

    Di akhirat kelak, seorang lelaki akan dipertanggungjawabkan terhadap 4 wanita:

    1. ibunya ,
    2. isterinya ,
    3.anak perempuannya , dan
    4. saudara perempuannya.

    Manakala seorang wanita pula, tanggungjawab terhadapnya ditanggung oleh 4 org lelaki ini:

    1. suaminya,
    2. ayahnya,
    3. anak lelakinya dan
    4. saudara lelakinya .

    Seorang wanita boleh memasuki pintu Syurga melalui mana-mana pintu Syurga yg disukainya cukup dengan 4 syarat sahaja:

    1. sembahyang 5 waktu
    2. puasa di bulan Ramadhan
    3. taat suaminya dan
    4. menjaga kehormatannya .

    Seorang lelaki perlu pergi berjihad fisabilillah tetapi wanita jika taat akan suaminya serta menunaikan tanggungjawabnya kepada ALLAH akan turut menerima pahala seperti pahala orang pergi berperang fisabilillah tanpa perlu mengangkat senjata.

    MasyaALLAH.. .sayangnya ALLAH pada wanita ....

    Seorang wanita adalah pelengkap dan sememangnya istimewa di sisi seorang lelaki , tetapi ingatlah wahai lelaki...kamu sebenarnya adalah istimewa disisi Allah, maka dengan sebab itu DIA mengangkat kamu menjadi
    pemimpin...maka dengan keistimewaan itu, JAGALAH dan HARGAILAH wanita sebaik-baiknya...supaya kelak masing2 lelaki dan wanita dapat pulang mengadap Allah dalam keadaan istimewa disisiNYA..

    "Berpeganglah kamu sekelian dengan tali Allah dan janganlah kamu berpecah-belah, dan ingatlah nikmat Allah atas kamu, seketika kamu bermusuh-musuhan telah dipersatukanNya hati kamu semuanya, sehingga dengan segera kamu telah menjadi bersaudara dengan sebab nikmatNya.(Ali- Imran:103)

    Pada hari itu (hari qiamat) manusia diberitahu akan segala yang telah dikerjakannya dan yang telah ditinggalkan. Bahkan manusia itu, anggotanya menjadi saksi terhadap dirinya sendiri, walaupun dia berperi-peri memberikan alasan untuk membela diri "

    Hikmah sujud -

    Sujud lega sistem pernafasan

    Mungkin ramai di kalangan umat Islam tidak sedar mengenai pelbagai hikmah yang tersembunyi ketika sujud. Pada hal, kita perlu sedar bahawa tiada suatu pun ciptaan dan suruhan Allah s.w.t. yang sia-sia, malahan setiap ciptaan itu mempunyai kelebihan yang selalunya tidak terjangkau akal manusia. Manusia melakukan sujud dalam dua bentuk, iaitu sujud fizikal seperti ketika bersolat dan sujud spiritual berbentuk ketaatan kepada perintah Allah s.w.t. dan menjauhi laranganNya. Ulama mengatakan sujud ketika solat adalah waktu manusia paling hampir dengan Allah s.w.t. dan mereka menggalakkan kita bersujud lebih lama. Antara hikmah lain sujud adalah melegakan sistem pernafasan dan mengembalikan kedudukan organ ke tempat asalnya.

    Bernafas ketika sujud pula boleh:

    - membetulkan kedudukan buah pinggang yang terkeluar sedikit dari tempat asalnya.

    - membetulkan pundi peranakan yang jatuh.

    - melegakan sakit hernia. (burut)

    - mengurangkan sakit senggugut ketika haid.

    - melegakan paru-paru daripada ketegangan.

    - mengurangkan kesakitan bagi pesakit apendiks atau limpa.

    - kedudukan sujud adalah paling baik untuk berehat dan mengimbangkan lingkungan bahagian belakang tubuh.

    - meringankan bahagian pelvis.

    - memberi dorongan supaya mudah tidur.

    - menggerakkan otot bahu, dada, leher, perut serta punggung ketika akan sujud dan bangun daripada sujud.

    - pergerakan otot itu menjadikan ototnya lebih kuat dan elastik, secara automatik memastikan kelicinan perjalanan darah yang baik.

    - bagi wanita, pergerakan otot itu menjadikan buah dadanya lebih baik, mudah berfungsi untuk menyusukan bayi dan terhindar daripada sakit buah dada.

    - mengurangkan kegemukan.

    - pergerakan bahagian otot memudahkan wanita bersalin, organ peranakan mudah kembali ke tempat asal serta terhindar daripada sakit gelombang perut (convulsions).

    - organ terpenting iaitu otak manusia menerima banyak bekalan darah dan oksigen.

    - mengelakkan pendarahan otak jika tiba-tiba menerima pengepaman darah ke otak secara kuat dan mengejut serta terhindar penyakit salur darah dan sebagainya.

    Dari segi psikologi pula, sujud membuatkan kita merasa rendah diri di hadapan Yang Maha Pencipta sekaligus mengikis sifat sombong, riak, takbur dan sebagainya.

    Dari segi perubatan, kesan sujud yang lama akan menambahkan kekuatan aliran darah ke otak yang boleh mengelakkan pening kepala dan migrain, menyegarkan otak serta menajamkan akal fikiran sekali gus menguatkan mentality seseorang. Menurut kajian, terdapat beberapa urat saraf di dalam otak manusia yang tidak dimasuki darah sedangkan setiap inci otak manusia memerlukan darah yang cukup untuk berfungsi secara normal dan sempurna.

    Tujuh kalimat

    Sabda Rasulullah S.A.W " Barang siapa hafal tujuh kalimat, ia terpandang mulia di sisi Allah dan Malaikat serta diampuni dosa-dosanya walau sebanyak busa/buih laut "

    1. Mengucap Bismillah pada tiap-tiap hendak melakukan sesuatu.

    2. Mengucap Alhamdulillah pada tiap-tiap selesai melakukan sesuatu.

    3. Mengucap Astagfirullah jika lidah terselip perkataan yang tidak patut.

    4.. Mengucap Insya Allah jika merencanakan berbuat sesuatu di hari esok.

    5. Mengucap La haula wala kuwwata illa billah jika menghadapi sesuatu tak disukai dan tak diingini.

    6. Mengucap inna lillahi wa inna ilaihi rajiun jika menghadapi dan menerima musibah.

    7. Mengucap La ilaha illa Allah Muhammad Rasulullah sepanjang siang malam sehingga tak terpisah dari lidahnya dari tafsir hanafi, mudah-mudahan ingat, walau lambat-lambat mudah-mudahan selalu, walau sambil lalu mudah-mudahan jadi bisa, karena sudah biasa

    Sekarang anda mempunyai 2 pilihan

    1. Biarkan posting ini tetap dalam facebook Tok Wan. Insya Allah tidak akan ada sesuatu yang terjadi pada diri anda.

    2. Share info ini ke sejumlah orang yang anda kenal dan Insya Allah ridha Allah akan dianugerahkan kepada setiap orang yang anda kirim.

    AMIN.

    Surah Al-Munaafiquun :
    Ayat : 9
    Hai orang-orang yang beriman, janganlah kamu lalai (lengah) kerana harta benda dan anak-anakmu daripada mengingati Allah (sembahyang lima waktu). Barangsiapa memperbuat demikian itu, maka mereka orang yang rugi.
    Ayat : 11
    Allah tiada akan memberi tempoh kepada seorang bila telah sampai ajalnya. Allah Maha Mengetahui tentang apa yang kamu kerjakan.

    Para Ulama' berpesan untuk kita jadikan pegangan JANGAN TINGGAL/LALAI BERSOLAT, ia adalah WAJIB:

    Barangsiapa meninggalkan solat Maghrib , dosanya seperti berzina dengan ibunya sendiri bagi yang lelaki dan berzina dengan bapanya sendiri bagi yang perempuan!

    Jadi, apakah bezanya sumbang mahram dengan meninggalkan solat Maghrib?

    Meninggalkan solat Isya' , maka Allah tidak redha ia hidup di bumi-Nya.

    Bermakna, setiap langkah kita tidak mendapat pelindunganNya di dunia ini. Dan lebih malang bila kita diazab di dunia yang lain nanti (akhirat).

    Meninggalkan solat Subuh akan disiksa selama 60 tahun (waktu akhirat) di dalam neraka.

    Perlu kita ingat bahawa azab yang paling ringan adalah sepertimana azab yang dikenakan kepada bapa saudara Rasulullah saw yang mana apabila dipakaikan kasut dari neraka maka mendidihlah sampai ke otaknya.Selama ini kita baru dapat bayangkan bagaimana air mendidih saja.....

    Meninggalkan solat Zohor diibaratkan seperti meruntuhkan Ka'abah. Kalau begitu sepanjang hidup kita ini tak payahlah berangan-angan untuk menunaikan haji.

    Itu adalah suatu perkara yang amat mudah...

    Satu kali meninggalkan solat Asar sama dosanya dengan membunuh 1000 orang Islam.

    Kat dunia ni bolehlah jadi sekutu Presiden Bush atau Obama, tak payahlah kutuk dia lagi kat dunia ni...Kita dengan dia (Bush / Obama) sama saja.

    Rasulullah saw ada menyebut, tinggalkan solat adalah Kafir yang nyata.

    Yang benar itu adalah dari Allah swt dan yang kurang itu adalah dari kelemahan kita yang nyata.

    ♥♥@ku & di@

    besday haku.......

    anniversary @cinta kami

    Daisypath Anniversary Years Ticker

    LinkWithin

    Related Posts with Thumbnails